BIONICA AV 1.0 2022

BIONICA AV 1.0 2022

8 CREACIONS AUDIOVISUALS I 8 DONES ARTISTES I Exhibició auidiovisual selecció de la mostra BIONICA AV 2021.
13 de maig 2022 I 19:00

Mostra gratuïta
Centre Cívic Barceloneta

PROGAMA

DURACIÓ: 60 ´

¡NI UNA MÁS! 

Natali Camolez Fantazia- Manuel Fernández Campelho.  Digital – B/N, 2´03´´, Brasil- Castilla i Lleó 2020

Una dona que viu el cercle de la violència de gènere, on la por i la necessitat d’esquivar-se li han tret la brillantor, el color i la força de lluita, gràcies als signes repetitius del masclisme a les seves vides, cossos, ànimes i rutina . Per i per a totes les dones, germanes, amigues i companyes que pateixen i han patit, que es mantenen drets i que han caigut… NI UNA MÉS!


FIGURE 1

Léna Lewis-King, Digital – color, 8´, Reino Unit 2021

«Figura 1» utilitza una perspectiva feminista per emmarcar i deconstruir tècniques patriarcals de control. Aquesta pel·lícula pregunta: Com es va construir una mirada patriarcal i com ha arribat a afectar els processos biològics… Com han arribat les eines específiques (com Dürer’s Grid) a donar forma al nostre present tecnològic i futurs possibles? Estan les estructures científiques / matemàtiques / tecnològiques / mèdiques occidentals modernes arrelades en filosofies patriarcals extractives?

La Figura 1 es compon d’il·lustracions redissenyades de pintures i gravats històrics d’art al·legòric, juntament amb material d’arxiu, fotografia obstètrica i animació rotoscòpica.


RUINAS

Dinorah de Jesús Rodríguez-Anita Ponton. 8mm-digital -B/N, 10´22´´, EE.UU. -España 2020

Oscuridad, sensualidad e infinito tejen una red surrealista en este thriller feminista ambientado en el desierto de Andalucía.


JOAN JONAS OF ARC

Anya Liftig. Digital – color, 4´07´´, EEUU – 2021

Una performance experimental per la càmera una pel·lícula de una trobada amb un iconoclasta emblemàtic infestat de cries de llagosta.


MACHONA , EL DESPERTAR DE LAS MOUNSTRAS POSTAPOCALIPSHIT 

Francisca Trobok. Digital – color, 13´41´´, Xile-Catalunya-2021

Inspirada en el personatge de la dansa Caporal, Machona i la monstruositat de les subjectivitats, construeix un relat audiovisual postapocalíptic. Una ficció especulativa per a trobades de cossos inapropiats i desubicats als mapes disponibles de les narracions socials. El cos transfronterer de la Machona supervivent, recorre els vestigis d’una ciutat per revelar residus del caos i lamputació dels desitjos dun cos vibràtil. I aleshores, davant aquest panorama, com agitar els cossos-territoris col·lectius, desitjants de plaer i alliberament, que han estat exhumats del caos, per enfrontar les responsabilitats dhabitar una possibilitat de futur?


ABOUT DISTANCE

Klara Vallmajor. Digital – color, 4´31´´, Catalunya-2021

Danza en pantalla, una reflexió sobre les restriccions del covid 19


VINO / WINE

Lucía Mendo. Digital – color, 1´44´´, Madrid- 2020

Vídeo art des del confinament.


MEMÒRIA DE LES OBLIDADES

Marta Arjona- Maite Blasco Pérez-Raquel Rodríguez. Digital – color, 10´, Catalunya-2021

“Memoria de las Olvidadas” és una producció de videodanza que rinde homenaje a les dones que van morir en el convent-prisión de las Oblates de Tarragona a causa de les dures condicions carcelàries i a la única dona fusilada a la ciutat durant la repressió franquista. La obra pretende mantener vivo y documentar el recuerdo de estas mujeres a través de los testimonios sobre sus vidas y su estancia en prisión, antes de ser enterradas en una fosa común del cementerio de Tarragona.
Esta producció, basada en fets reals, és una adaptació del llibre, amb el mateix títol, escrit per la tarraconense Tecla Martorell, i del espectáculo, amb el mateix títol, creat per la companyia de danza tarraconense “La Im.Perfecta”. De la mà de la productora vallesana DansPXL, història, narrativa, dansa i audiovisual se’ls unen per donar veu al nostre passat més recent.